Solcellepaneler på camping – Hvordan fungerer det?
SEK
SEK - SE
NOK
NOK - NO
EUR
EUR - EU
DKK
DKK - DK

Solcellepaneler, fremtiden innen camping?

Närbild solpanel

Hvilke solcellepaneler bør jeg ha til min campingvogn eller bobil?

Solcellepaneler finnes i ulike modeller og effekter som passer til alle typer campingvogner og bobiler. Størrelsen på solcellepanelet avhenger av hvor mye du vil forbruke og hvor stor plassen er der du skal montere solcellepanelet ditt. Vårt beste tips er at et solcellepanel er bedre enn ingen, uansett størrelse.

Et enkelt grovt regneeksempel er at et 120W panel gir ca 10A. (120W / 12V = 10A). Dette forutsetter at du har riktig kvalitet og kabelareal på kabelen mellom solcellepanel til regulator og batteri. I virkeligheten gir det mindre, omtrent 9A.

Et moderne kompressorkjøleskap bruker ca 50-100W en vanlig sommerdag, da trengs et solcellepanel på minst 120W for å kunne lade batteriet med pluss minus null resultat.

Skal du lade mobiltelefoner, se på TV osv. må du også regne inn disse og deretter dimensjonere systemet deretter.
Gjør en enkel beregning av hvor mye du forbruker og må lade, noen eksempler nedenfor:

Et solcellepanel på 120W kan gi ca 9A når det er sol. I løpet av sommeren kan du komme deg ut cirka fem timer med den effekten. I overskyet vær reduseres selvfølgelig effekten.
Resultat: 5t x 9A = 45Ah

Hvilke forbrukere av strøm må jeg ta hensyn til?
-
LED-lamper (4 stk) med totalt 10W som lyser i 4 timer = 10W x 4t = 0,04 kWh = 3,3 Ah
- Et kjøleskap med kompressor som trekker 4 A men kjører normalt bare 25 % av tiden, altså 6 timer per dag. 6t x 4A = 24Ah
- Varmeapparat som trekker 5A og går i en time for å varme opp litt før sengetid. 1t x 10A = 5Ah

- TV eller datamaskin, når den er i bruk trekker en TV mellom 50 og 100 watt, dvs. mellom 4 og 8 A. Regn for eksempel med to timers visning per dag. 2t x 8A = 16Ah
- Pumper for ferskvann og toalettpumper trekker vanligvis ca 1 Ah per dag sammen = 1 Ah
Totalt: 3,3A + 24A + 5A + 8A + 16A + 1A = Ca 57A / dag.

Med denne beregningen trengs det altså et panel på ca 150W (150W / 12V = 12,5A x 5h = lading per dag ca 62,5A).

Matematikformler på papper

Hvordan monterer man solceller på en campingvogn eller bobil?
Det beste er å montere solcellepanelet i fartsretningen slik at det har minst mulig overflate mot fartsvinden. For å montere solceller på campingvogner og bobiler kan du bruke monteringslister eller plasthjørner som limes og/eller skrus fast i taket. Solcellepanelet settes så i disse og skrus og limes til list/hjørner. Husk å lage et hull for kablene som skal kobles til laderegulatoren og husk at det ikke er mulig å bruke for mye tetningsmasse.

Hvordan fungerer solceller på en bobil eller campingvogn?
Solcellene på taket fanger opp sollys, som deretter omdannes til elektrisitet. Strømmen som genereres går deretter til solcellekontrolleren som konverterer strømmen til riktig spenning for å lade batteriet.

Hvilket batteri bør du ha til solcellepaneler?
Et godt forbruksbatteri som bly/syre-batterier, AGM-batterier eller litiumbatterier. Størrelse på bly/syre og AGM for å doble forsterkerne du vil bruke. Hvis du bruker 50A per dag, kjøp et batteri på minst 100A, dette er fordi bly/syre og AGM-levetid reduseres enormt dersom de utlades mer enn 50% flere ganger.

Hvor skal regulatoren til solcellepanelet monteres?
Vi anbefaler å montere regulatoren så nær batteriet som mulig. Det gir best effekt og som regel den enkleste monteringen.
Vi anbefaler solcelleregulator Victron SmartSolar med innebygd bluetooth som gir deg overvåking av ladningen i smarttelefonen din!

Solcellepaneler >>
Solcelleregulator SmartSolar 15A >>